Pilates

A Pilates gyakorlatok segítségével megnő az izmok és ízületek állóképessége, csökkenhet sérülékenységük.

Kép - Pilates

A Pilates torna rendszeres gyakorlása, mely ideális arányban használ erősítő és nyújtó, lazító gyakorlatokat, nem csupán erőssé, hanem rugalmassá teszi izomzatunkat, ezzel hatékony segítséget nyújthat a hát- és gerincpanaszok, ízületi panaszok esetén is. A speciális feladatok érintik az egész test izmait – has, hát, mellette fenék- és csípő tájékra-, és odafigyel a derék állapotára. Hangsúlyt fektet a gerincünk tartásáért és jó teherbírásáért felelős gerincstabilizáló mély izmokra. Ezzel a testtartás és a hát-derékfájdalomtól mentes, jó közérzet segíti és életminőségünkben hozhat változást. Az izomerősítéssel- nyújtással, és azon túl, a szalagok, ízületek is kezelésre kerülnek a mozgás következtében.

“A túledzett/túlhasznált vagy éppen edzetlen/nem használt izmok az izomegyensúly megbomlásához, a tartás megváltozásához vezetnek.”

 

Pilates alapelemei:

 1. Centering:
  Az erőközpont. (bordák és medence által határolt terület és annak helyes tartása)  Minden mozdulatunk az erőközpontból eredeztethető. Az erőközpont erősítése a törzs stabilizálását jelenti.
 2. Koncentráció:
  Jelentősége- összpontosítani a testünkre, fókuszálni az elmét, hogy mit csináljanak az izmaink. Fel kell ismerni, hogy minden testtartásnak és mozdulatnak jelentősége van, és minden mindennel összefügg. A teljes testünkre és bonyolult mozdulatokra összpontosítani időt vesz igénybe, minél több ismerettel rendelkezünk, minél nagyobb a rutinfaktor, annál könnyebb.
 3. Kontroll:
  A sérülések megelőzésében kulcsfontosságú. A kontrollálatlan, automatikus, lendületből végzett mozdulatok helytelen kivitelezéshez és helytelen testtartáshoz vezetnek. Kontroll nélkül a relatív erősebb izmok lesznek „munkára fogva”, és a relatív gyengék lesznek hanyagolva, ill. nem fogunk abban a teljesítménytartományban dolgozni, amely által az izmaink erősödnek és formálódnak.
 4. Precizitás:
  A mozdulatok kivitelezésének minőségi szintjét emeli.
  Szépség, kecsesség,stílus= eredményérzet, élmény
  A precízió eszközei még: a kivitelezés sebessége és a légzés összehangolása a mozdulatokkal.
 5. Áramlás- Flow:
  A gyakorlatok összekötése áramló mozgássá.
  A szaggatott, hirtelen mozdulatok az ízületekben és a merev izmokban sérüléseket okozhatnak.
 6. Izoláció:
  • A gyengébb izmot „leválasztani” az erősebbtől.
  • A mozdulatba be nem vont izmokat alaptartásban hagyni
  • Tudni megfeszíteni és ellazítani
 7. Légzés:Pilates légzés- oldallégzésA normál légzés során a rekeszizom lefelé mozdul el, a hasizmok lazák, így a hasfal kifelé mozdul.

  A mellkasi oldallégzés úgy emeli a bordákat, hogy közben a feszes hasizmokat, aktív erőközpontot nem mozdítja el.  A légzés segíti az izmok munkáját is – pl. kilégzés- egyenes hasizom-, és a légzésütem segíti a gyakorlat ritmusának tartását.

  A helyes légzés pozitív hatásai:

  • relaxáció, stressz csökkentés
  • alacsonyabb vérnyomás
  • javítja az összpontosítást
  • bizonyos izmok aktiválását elősegíti
  • jobb keringés, kardiovaszkuláris betegségek kockázatát csökkenti „

(forrás: Dávid Enikő)

A módszer megalkotója Joseph Hubertus Pilates: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pilates

 

Bemutatkozás:

Sok év hastáncolás mellett találkoztam ezzel a mozgásformával. Ami számomra akkor a legfontosabb volt, hogy volt egy héten egy- vagy két óra, amikor csak én voltam magamnak, és minden ajtón kívül maradt. Azt vettem észre, hogy amikor elkezdődik az első gyakorlat, elkezdek teljesen magamra figyelni.. összpontosítottam, dolgoztam, és mégis teljesen ellazultam.

Lelki része mellett, fizikai állapotomat is segítette. Majd úgy érzetem, szeretném összekapcsolni a táncot a pilatessel. Gondolva, a hozzám hastáncolni járó hölgyekre, szerettem volna beépíteni egy biztonsági faktort a táncórákba anélkül, hogy úgy érezzék a résztvevők, táncóra helyett, tornaórán vannak. A táncóráknál a lépések tanulásán, a táncnak köszönhető örömön, boldogságon van a hangsúly. Ez egy fantasztikus élmény, emellett viszont az alapos, tudatosan felépített bemelegítése a gerincnek és izomzatnak, az erősítés és nyújtás, az egyik legfontosabb ahhoz, hogy biztonsággal tudjunk mozogni.

Bárhonnan közelítünk e mozgásforma felé, lelki és fizikai- egészségügyi megközelítése kölcsönösen hat és kiegészíti egymást. Ezért szívből ajánlom mindenki számára akár önálló mozgásformaként, akár tánc mellett kiegészítőként. Ezzel meg tudjuk őrizni gerincünk, izmaink, ízületeink épségét, vagy rehabilitációként karban tartani állapotát.

Ha csak szeretnél kikapcsolódni, önmagadra szánni egy, másfél órát, lelkileg feltöltődni, fizikailag a mindennapi életben jobban, egészségesebben érezni magad, várlak szeretettel!

Akiktől tanulok, tanultam:

Dávid Enikő: davideniko.hu

Bán- Kálnai Beáta: jogyogytorna.hu

 

Az órabeosztásról bővebben: http://www.tanciskola.hu/?page=courses_detail&id=19

Galéria: http://www.tanciskola.hu/?page=teacher_galery_2&id=46